tiistai 24. syyskuuta 2013

Punottua ja tuftattua

 
Eilen oli nukkekotikurssilla aiheena punonta. Olen aiemmin tehnyt kyseisellä menetelmällä pyykki- ja roskakorin, sekä pikkukoreja kuparilangasta, joten juttu ei ollut ihan vieras. Aikani mietiskeltyäni päädyin tekemään tuollaisen - mikä-suojaruukku-se-nyt-onkaan - kukkaruukulle. Kuteeksi valitsin ohuen pellavalangan ja mietin monta kertaa punomisen aikana, että helpommalla olisin päässyt paksummalla langalla. Mutta valmista tuli  ja sehän on pääasia. Ja koska ruukkukukkia on enemmänkin kuin tuo kuvassa oleva, noita täytynee tehdä lisää. Kivaa puuhaa!

Sitten vähän toisenlaista käsityötä. Alustukseksi kerron, että aloitin tänä syksynä Käsityön taiteen perusopinnot (joista enemmän täällä) ja ensimmäisenä varsinaisena käsityömenetelmänä meillä on tuftaus. Olen suunnitellut tekeväni vihdoinkin päällisen monta vuotta sitten tekemälleni eteisen penkille ja tämä työ oli ihan pakko toteuttaa ensin minikoossa.

Tilasin viime tai toissa vuonna (muisti pätkii) vekkulin vekottimen, joka kantaa nimeä punch needle. Olen aiemmin tehnyt sillä vain pienen kokeilun, mutta silloin käyttämäni pohjakangas oli vääränlaista ja innostus katosi saman tien. No nyt päätin tarttua härkää sarvista ja kumma kyllä tällä kertaa ei esiintynyt mitään ongelmia. Kuten kuvasta näkyy, työ on todellakin ensimmäinen ja siinä on runsaasti parantamisen varaa, mutta se on taatusti itse suunniteltu ja tehty :-) (Nuo harmaat esittävät kissoja ja punaiset sydämiä.) Reunan vinoneliöistä oli äärettömän vaikea saada "teräviä", mutta antakaa armoa, yritin kaikkeni ;-D Työ on viimeistelemättä, sillä en tiedä vielä, mihin tuo nukkekotimaailmassa päätyy. Suunnitelmissa on ollut tehdä eteisen penkki 1:12-koossa ja silloin tuo päätyisi sen päälliseksi niin kuin "oikeassa elämässäkin", mutta jos penkkiä ei koskaan synny, tuosta tulee ehkä matto... tai jotain. (Ja hitto soikoon, huomasin juuri kaksi sojottavaa langanpätkää, jotka olisi pitänyt leikata pois.) Ja nyt täytyy sanoa, että kerrankin olen ajan hermolla, sillä tänään saapuneessa Nukkekoti-lehdessä esiteltiin juuri tätä käsityömenetelmää :-) Kivaa puuhaa tämäkin!

5 kommenttia:

 1. Kivan näköinen (^ ^)
  Itselle tulee mieleen nämä seinäraanut (vai mikä niiden nimi ny onkaa..)
  Kävis johonki pohojalaas taloonki ku on tota "salamiakkikuvioo" *virn*

  Ei kyllä uskoisi ensimmäiseksi työkses..

  Miniterkuin, Irina

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana tuo kukkaruukku! Ja tuftausta pitää koittaa joskus, tosi hieno on tuo tekemäsi työ, ei kyllä uskoisi, että on ensimmäinen! =)

  VastaaPoista
 3. Kaunista! Ruukunsuoja on hieno, ohuella langalla tuli upea lopputulos.
  Ryijystä tykkään myös tosi paljon, vasinkin kun siinä näyttää olevan kissoja.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista :-) Gracias, Carmen :-)

  VastaaPoista

Lukijat